Ryggskott - Akut lumbago

Ryggskott kallas det när man plötsligt får kraftigt ont i ländryggen så man får svårt att röra sig normalt. På medicinskt språk kallas det för akut lumbago.

Symtom: Smärtan sitter längst ner i ryggen och kan ibland stråla ner till sätet och benen. Oftast sitter smärtan mer på en sida. Luta sig framåt, ta på sig strumporna, sitta ner samt resa sig upp från sittande brukar vara de svåraste rörelserna. Huggsmärta kan förekomma vid hastiga rörelser och vid hostning och nysning. En konstant molande värk brukar finnas i samma område.

Orsak: Ländryggen är en utsatt kroppsdel för överbelastning då den utgör länken mellan underkropp och överkropp. Det utvecklas stora krafter vid exempelvis framåtböjning. Om ryggens strukturer inte kan hantera dessa krafter spänner sig musklerna och det gör ont. Ofta handlar det om att man har gjort en ovan rörelse som musklerna inte har förberetts på, t.ex. kratta löv, byta däck på bilen eller skotta snö. När musklerna blir spända i ländryggen påverkas rörelser både i benen och på överkroppen, vilket leder till att de flesta rörelserna smärtar mer eller mindre.

Undersökning: Naprapaten undersöker din rygg, gör därefter en bedömning och ger tips och råd om vad du själv bör göra för att minska smärtan. Om besväret går att behandla lägger ni tillsammans även upp en behandlingsplan.

Vid avvikande akuta besvär, så som utebliven förmåga att kontrollera urin och avföring eller domning i underliv eller ljumskar, ska du gå direkt till akutmottagning för utredning.

 

Ischias

Ischias används i dagligt tal för att beskriva ryggvärk som strålar från ryggens nedre del och ut i ena benet och ibland ända ned i foten.

Den medicinska termen begränsas dock till att beskriva smärttillstånd som orsakas av en mekanisk och/eller kemisk irritation av ischiasnerven Det finns också falsk ischias som kan bero på överbelastning av ryggen och sätesmuskulaturen. Orsakerna till sådana muskelrelaterade besvär kan vara en kombination av en mild retning i ryggen och långvariga, ensidiga arbetsställningar eller felaktig träning.

Hur blir jag av med det?

Vid ischiasbesvär är det viktigt att skilja på om smärtan orsakas främst av spända muskler eller om det föreligger en mekanisk irritation av ischiasnerven. Vid misstanke om diskbråck, rotkanalsförträngning / stenos eller annan mer allvarlig skada hänvisar naprapaten till en ortoped för vidare utredning.

Vid akuta besvär, så som utebliven förmåga att kontrollera urin och avföring eller domning i underliv eller ljumskar, ska du gå direkt till akutmottagning för utredning. Är muskulära besvär den främsta orsaken till smärtan är det i regel tacksamt att behandla.

 

Nackspärr

Nackspärr eller nacksmärta kan uppstå efter till exempel ensidig, upprepad eller statisk belastning och kan ha både fysisk och psykosocial orsak. Smärtan kan hindra dig från att röra dig normalt och kännas mot skuldra, huvud och/eller axel.

Hur blir jag av med det?

Många gånger lämpar sig besväret för behandling hos naprapat men kan även behöva förändringar i vardagen så som ergonomin för att minska risken för återfall.